Geplaatst op
Oprichten BV? Dat doe je natuurlijk als ondernemer zijnde. Feit is in ieder geval dat er verschillende ondernemingsvormen zijn en dat het verstandig is om je hier goed in te verdiepen. In dit artikel gaan we het hebben over het oprichten BV, maar vertellen we je ook meer over andere ondernemersvormen. In sommige situaties is het namelijk verstandig om voor de ene vorm te kiezen en in andere situaties is het weer verstandig om voor een andere vorm te kiezen. Na dit artikel weet jij in ieder geval precies wanneer jij voor welke rechtsvorm moet kiezen.
Oprichten BV
Het oprichten BV doen mensen vaak op het moment dat zij een flinke omzet draaien. Heb jij nu bijvoorbeeld een VOF, maar draai je boven een bepaald bedrag? Dan kan het een zeer goed idee zijn om te kiezen voor oprichten BV. Dit is het geval omdat je bij een bepaalde omzet meer geld overhoudt als je een BV hebt dan bij een eenmanszaak. Verder zijn de risico’s groter naarmate je bedrijf groeit. Waarschijnlijk heb je een groter pand, meer personeel en dus ook meer verantwoordelijkheden. Op het moment dat je de eigenaar bent van een eenmanszaak, dan ben je privé aansprakelijk als je failliet gaat. Dit betekent dat je zelf in de schuldsanering komt. Heb je en BV? Dan is de BV de rechtspersoon en ga jij niet zelf failliet als je bedrijf failliet gaat.Tenminste, als je geen onbehoorlijk bestuur gepleegd.
Wanneer kiezen voor een eenmanszaak?
Het oprichten BV en de voordelen hiervan is nu waarschijnlijk wel duidelijker. Echter is het in bepaalde opzichten verstandiger om een eenmanszaak op te richten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je net begonnen bent en een kleinere omzet draait. Wanneer je in dit geval een eenmanszaak hebt, dan hou je onderaan de streep meer geld over dan wanneer je de eigenaar bent van een BV. Goed om te weten is dat je met een eenmanszaak ook gewoon personeel aan kunt nemen. Wil jij samen met iemand anders een eenmanszaak oprichten, dan kan dat niet. Mocht je dit willen doen, dan is het aan te raden om een VOF op te richten.