Deze website gebruikt cookies. Sluiten

Paystaff Gesprek Info aanvragen

Paystaff Gesprek

Voorbereiding

Organisatie & functie

Verzamel zo veel mogelijk informatie over de organisatie waar je hebt gesolliciteerd; wat is de missie en visie van de organisatie, wie zijn de concurrenten? Bronnen die je hierbij kunnen helpen zijn het internet, bv. de website, social media en relevante artikelen.

Zorg ook dat je weet wat de functie inhoudt; welke taken en verantwoordelijkheden zijn belangrijk en wat zal er van je verwacht worden?

Ken jezelf

Zelfreflectie is erg belangrijk voor organisaties.

Denk na over je kwaliteiten en weet deze te staven met goede voorbeelden uit je vorige werkervaringen. Denk na over de successen die je hebt behaald tijdens je loopbaan. Misschien nog wel belangrijker zijn je verbeterpunten. Reflecteer en weet te benoemen waar je verbeterpunten en valkuilen liggen.

Social Media

Ga je zichtbaarheid na op Social Media. Scherm je facebookaccount en bijhorende privéfoto’s af en maak je LinkedIn profiel up to date.

Motivatie

Wees voorbereid op de vraag waarom je interesse hebt in de functie en in het bedrijf. Een concrete motivatie voor zowel de functie als de organisatie is erg belangrijk.

Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het gesprek al een aantal vragen bedenkt die relevant kunnen zijn tijdens het gesprek. Voorbeelden:

 • Kun je me iets meer vertellen over de geschiedenis en de groei van het bedrijf?
 • Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die je in een kandidaat zoekt?
 • Hoe is de bedrijfscultuur en de organisatiestructuur?
 • Kun je beschrijven hoe een normale werkdag er uit zou zien? 

Het sollicitatiegesprek

Presentatie

Kies je kleding bewust en ga netjes en verzorgd het gesprek in. Met een goede voorbereiding kun je beter inschatten hoe de bedrijfscultuur en bijhorende kleding is. Let op, liever overdressed dan underdressed!

Luister en stel vragen

Blijf jezelf in het gesprek. Als je een vraag niet begrijpt, kun je gerust naar meer duidelijkheid vragen. Ook stiltes tijdens een sollicitatiegesprek zijn geen ramp. Even nadenken over een antwoord is vaak slimmer dan snel een antwoord geven.

Luister goed naar je gesprekspartner en ga in op wat er verteld wordt. Stel vragen, zodat het gesprek soepeler verloopt. Door te verwijzen naar wat je gesprekspartner eerder verteld heeft, geef je blijk van interesse.

Blijf tenslotte altijd beknopt in je antwoorden en blijf rustig bij moeilijke vragen. Neem een open houding aan en vertel eventueel dat je het een lastige vraag vindt, om zo meer tijd voor jezelf te creëren.

Houding en lichaamstaal

Ook je houding en lichaamstaal zijn van belang tijdens een sollicitatiegesprek. Wees rustig en jezelf, maar neem actief deel aan het gesprek. Laat zien dat je luistert door te knikken en oogcontact met je gesprekspartners te houden. Neem een open houding aan en ga niet met gekruiste armen zitten.
Let ten slotte ook op je gelaatsuitdrukking; een glimlach kan wonderen doen!

Op het einde van het gesprek, kun je vragen naar de vervolgprocedure van jouw sollicitatie. Wanneer dit helder is, bedank je tenslotte je gesprekspartner voor het gesprek.

Do's en dont's

 

Vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Wat zijn je positieve/negatieve eigenschappen?
 • Hoe zou een collega jou omschrijven?
 • Hoe zou je jezelf in 3 woorden omschrijven?
 • Waarom denk jij de meest geschikte kandidaat te zijn voor deze functie? Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
 • Wat is jouw grootste succes in je vorige baan/project/studie?
 • Waarom wil je graag bij onze organisatie komen werken?
 • Waar zie je jezelf over vijf of tien jaar?
 • Wat voor rol neem je normaal gesproken aan in een team?
 • Wat weet je van onze organisatie?
 • Wat weet je van de functie waarnaar je solliciteert?
 • Ken je onze concurrenten/doelgroep?