Deze website gebruikt cookies. Sluiten

Paystaff Brief Info aanvragen

Paystaff Brief

Bedrijven willen weten waarom jij bij hen wil werken. In je sollicitatiebrief gebruik je dus zoveel mogelijk overtuigende argumenten, maar hou je het ook kort. Een hele uitdaging! Met onderstaande tips willen we je daar graag bij helpen.

 

Zorg voor voldoende inhoud Gebruik een actieve en aangepaste schrijfstijl Leg een link naar het bedrijf Bewijs je vaardigheden aan de hand van specifieke voorbeelden! Maak je brief persoonlijk en vermijd clichés! Houd je brief kort en bondig en gebruik een leesbaar lettertype

Zorg voor voldoende inhoud

Een structuur die je kunt aanhouden in je brief is de volgende:

 • Aanhef
 • Inleiding
 • Link
 • Wie ben jij en waar ken je de onderneming van
 • Wat maakt jou geschikt voor deze functie
 • Afsluiting

Gebruik een actieve en aangepaste schrijfstijl

Bekijk goed, voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, met wat voor organisatie je te maken hebt. Is het een informele horecaonderneming of een zakelijk advocatenkantoor? Pas je schrijfstijl aan aan de bedrijfscultuur. Haal informatie over de bedrijfscultuur uit de website, social media of je eigen netwerk. Gebruik geen ‘’Geachte heer/mevrouw’’ voor een onderneming met informele cultuur, maar spreek de recruiter in dat geval aan met ‘’Beste”’.
Gebruik een actieve schrijfstijl en de ik-vorm, zodat je brief gemakkelijker leest. Verander zinnen als ‘’ik heb leiding gegeven’’ naar ‘’ik gaf leiding’’.

Leg een link naar het bedrijf

De werkgever wil in je sollicitatiebrief ook lezen waarom je precies solliciteert bij het bedrijf. Kies voor een persoonlijke inleiding en gebruik nooit een standaardbrief die je naar meerdere bedrijven verstuurt. Gebruik eventueel een quote uit de vacature of een verwijzing naar de website om je opening persoonlijker te maken.

Bewijs je vaardigheden aan de hand van specifieke voorbeelden!

Zoom in op het job profiel. Richt je op de behoeftes van de organisatie en vermeld waarom jij voldoet aan deze criteria. Overloop de eisen en bewijs aan de hand van gepaste voorbeelden waarom jouw profiel aansluit op de vacature. Beschrijf concrete situaties waarbij je aangeeft wat je rol en taak was, zodat de recruiter een duidelijke profielschets krijgt. Gebruik steekwoorden uit de vacature, zodat je motivatie opvalt voor de recruiter die de brief snel doorleest.

Maak je brief persoonlijk en vermijd clichés!

Duidelijk je persoonlijkheid naar voren laten komen (afgemeten op de bedrijfscultuur) is het ‘geheime ingrediënt’. Probeer in je sollicitatiebrief met name de nadruk te leggen op de delen van je persoonlijkheid die het meest bij de bedrijfscultuur passen. Vermijd dooddoeners zoals ‘’administratieve duizendpoot, flexibele medewerker, 9-5 mentaliteit en zelfstandige teamplayer’’. Vermeld echter de vaardigheden of persoonlijkheidstrekken die (ex-)collega’s in jou waarderen en staaf dit met voorbeelden.

Houd je brief kort en bondig en gebruik een leesbaar lettertype

Zorg dat je brief niet langer is dan één pagina. Idealiter probeer je jouw motivatie te beschrijven op een halve pagina. Ook een leesbaar lettertype en -grootte is van belang. Met één van onderstaande combinaties, zit je altijd goed:

 • Calibri – 12
 • Verdana – 10,5
 • Cambria – 12
 • Times New Roman – 12
 • Arial – 11